Премиерът заплаши с оставка ГЕРБ заради устройствата за гласуване: Ако продължи

...
Премиерът заплаши с оставка ГЕРБ заради устройствата за гласуване: Ако продължи
Коментари Харесай

Извънредно изявление на премиера Николай Денков

Премиерът заплаши с оставка ГЕРБ поради устройствата за гласоподаване: Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет
Сменят зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев, който подписа " оня " отчет за машинното засвидетелствуване. Денков не вижда за какво да демонстрира документа обществено: " Да го разпространиш на уеб страницата на Министерския съвет значи да легитимираш една неистина "
На последните локални избори имаше 660 хиляди невалидни хартиени бюлетини, можем единствено да гадаем какъв брой от актуалните кметове са определени поради тях, сподели още министър-председателят
Срокът за узаконяване на машините е в 17 ч. през днешния ден, а през вчерашния ден, надалеч преди приключването на този краен период, ЦИК забрани гласуването с тях

Обръщам се към ЦИК - имате всички учредения да преразгледате вчерашната си заповед и да върнете машинното гласоподаване. Докладът за сходство на Министерството на електронното ръководство е задоволително юридическо съображение за този ваш акт. Министерство на вътрешните работи е готово при смяна на решението да достави машините в точния момент в изборните секции.

Това каза премиерът Николай Денков по време на изключително изказване в Министерския съвет. Решението на ЦИК е взето в прорез с Изборния кодекс, акцентира министър председателят. Смятам, че това е корист и нарушаване на Изборния кодекс, продължи той. Министерският съвет е подготвен незабавно да гласоподава оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, сподели Денков. Той чака такова предложение да постъпи от сегашния началник на организацията.

Днес е ден за размисъл, в който би трябвало да решим за кого да гласуваме. Вместо това още веднъж би трябвало да обсъждаме по какъв начин ще гласуваме - с машини или единствено на хартия. Защо е значимо това? Защото на последните локални избори, извършени единствено с хартиени бюлетини, над 660 хиляди бюлетини бяха оповестени за недействителни. Можем единствено да гадаем какъв брой от актуалните кметове са определени с тях. Именно по тази причина след последните локални избори бяха въведени машините. Бюлетините от тях не могат да стават недействителни и това дава доста по-голяма убеденост, че крайният резултат е правилно регистриран, сподели министър председателят.

Срокът за узаконяване на машините е в 17 ч. през днешния ден. Вчера, надалеч преди приключването на този краен период, ЦИК забрани гласуването с тях. Това решение се основава единствено и само на един отчет на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в следена среда, в стая, която се следи непрестанно, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния избор. Те са неоснователни. Първо - машините сега играят ролята на принтери, задоволително е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина, с цел да бъдете сигурни, че вашият избор е регистриран правилно, сподели още Денков. 

Второ - видеозаписите и фотосите, за които става дума в този отчет, са част от рутинна процедура, с която се приготвя отчетът в Министерството на електронното ръководство, с цел да се удостовери правилната работа на машините. Внушение е, че те могат да повлияят на машинния избор. Това не е правилно, увери министър председателят.

Трето - в законоустановения период виновните лица и специалистите в Министерството на електронното ръководство разгласиха тяхното изрично решение, че машините подхождат на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс. С други думи - че машините могат да бъдат употребявани на следващия ден на изборите.

Четвърто - отчетът на ДАНС е във формат, който не дава отговор на законовите условия, той няма атрибутите, които се изискват от Закона за отбрана на класифицираната информация. Създава се усещането, че нарочно липсва условието за класифицирана информация, с цел да може този отчет да бъде публикуван оптимално бързо и без инспекция на обстоятелствата, и по този начин да се реализиран манипулативните цели преди самия избирателен ден, сподели той.

Пето - ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. Всеки може да види известието на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, качено през днешния ден, в което е обяснено, че на 26 октомври 2023 година ЦИК изпраща две писма - до министъра на вътрешните работи и да шефа на основна дирекция " Жандармерия ", с които позволява разпределението на машините по рамките за товарене и експедиране, акцентира Денков.

Шесто - ЦИК заблудиха обществото и че решението за засвидетелствуване на машините е подписано единствено от виновния зам.-министър на електронното ръководство. Това решение е подписано също и от и.д. ръководител на Българския институт по метрология и от ръководителя на УС на Българския институт за стандартизация. Това решение е издадено на база на отчет, който от своя страна е подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на сходството на машините с Изборния кодекс. Единият от тях е ръководител на контролния съвет на Българския институт по стандартизация, вторият е основният секретар на Българския институт по метрология, а другите двама са виновни специалисти в Министерството на електронното ръководство, добави той.

Седмо - всичко е направено в последния миг, с цел да няма време за реакцияот другите институции като Върховния административен съд, да вземем за пример, който излезе със известие, че ще прегледа случая най-рано в понеделник - т.е. след първия тур на изборите. Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден ще се проучват в учебниците по история като типичен образец за интензивно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния развой, сподели той.

Не виждам за какво да представям един отчет, който съставлява операция. Да я разпространиш на уеб страницата на Министерския съвет значи да легитимираш една неистина, настоя министър председателят.

Процесът на верифициране е делегиран на този зам.-министър, тъй като това подхожда на неговата експертиза, той работи в екип. Затова отговорността е на неговите рамене. Той е претрупан с тази заповед и дружно с специалистите са се подписали единомислещо, че всичко е наред. ЦИК трябваше да изчакат. Още една дезинформация беше казана, това, което е показал министър Йоловски, е, че документът за верификация не е възложен, тъй като не е подписан, защото тя би трябвало да завърши през днешния ден. А ЦИК го показаха, че е два ли не в никакъв случай няма да има подобен документ, уточни Денков. Процесът с верификацията не е обвързван с доставките на машините. Например, тези в чужбина сме ги изпратили доста преди този момент, сподели той. Ако министър Йоловски е нарушил разпоредбите, тогава има смисъл да му се желае оставката. Аз не виждам такава причина. По отношение на зам.-министъра ще бъде направена инспекция, добавя той.

По отношение на политическите сътрудници - както и различен път съм казвал, те би трябвало да решат в какъв свят желаят да живеят и какво е тяхното място в него. Дали в света, в който ние одобряваме законите, които трябват на страната и от които имат потребност хората и бизнесът, или в света, в който някой си обезпечава неговите групови или персонални ползи. Аз желая да пребивавам в първия.

Запитан въпреки всичко подготвен ли е да подаде оставка на кабинета, в случай че продължи това напрежение сред него и сътрудниците, отвърна по този начин: Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както постоянно съм казвал - това, което е значимо, е ние да вземаме верните решения. До момента това ставаше. И различен път съм казвал, че съм удовлетворен и от решенията на Министерския съвет и от законите, които бяха признати в Народното събрание. Но това, което се случва сега, е доста зад границите, които са допустими, разясни той.

В отчета на ДАНС са включени правилни обстоятелства - да имало е подобен запис, такива фотоси, само че не са правилни заключенията, задоволително е било да се направи инспекция за какво се прави това. Тези фотоси и записи са направени в предпазена стая под видеонаблюдение. Там са били 10 индивида, сподели Денков.

В отчета има доста погрешни изказвания. Те просто не са правилни. Това, което е значимо в тази ситуация, е дали машините могат да се употребяват за изборите - това се удостоверява с отчета на Министерството на електронното ръководство. ЦИК нарушиха Изборния кодекс, през днешния ден евентуално отново ще го нарушат, само че всички би трябвало да съблюдаваме техните решения, с цел да не създадем риск за изборите. Хората да не се тормозят - на следващия ден да отидат и да гласоподават, с каквото желаят и с каквото могат, само че е значимо да имаме оптимално доста хора дали своят вот. Членовете на комисиите доста да внимават там, където се гласоподава с хартия и има заплаха да се основат невалидни бюлетини, сподели той.

Не имам вяра този манипулативен отчет да е инцидентен, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР